4.1.06

Klinične raziskave

Klinične raziskave, ki jih predstavljajo pretežno v medicinsko orientiranih revijah, se v marsičem razlikujejo od običajnih biokemijskih člankov. Predvsem je pogosto bistveno bolj poudarjena statistična obdelava rezultatov - tega v klasičnih raziskovalnih člankih s področja biokemije skoraj nikoli ne srečamo.

V seminarjih je zato odveč opisovati najrazličnejše statistične metode in detajle, razen če veste, da jih boste kolegom lahko razložili na razumljiv način in so za razumevanje celote v resnici odločilni.

Enako velja za imena zdravil, ki najbrž kolegom ne bodo veliko povedala (medicincem pa bi, zato so tudi v članku). Poskusite raje povedati, za kakšno vrsto zdravil gre (antibiotiki, kortikosteroidi, ipd.), ne pa naštevati imen.

Imena bolezni poskusite prevesti. Obstaja sicer medicinski terminološki slovar, ki pa ni klasičen angleško-slovenski slovar (kot je biokemijski), zato je pravo ime pogosto težko najti, pa tudi knjige ne boste našli ravno kjerkoli, na spletu pa slovarja ni. Včasih lahko ime preverite na internetu preko študijskega gradiva študentov Medicinske fakultete UL.