15.5.07

Encim tirozin (?)

Ah, ti encimi. Včasih so res zapleteni in imajo čudna imena. A še, če so enostavna, so lahko težavna, sem ugotovil danes. V članku, ki je bil osnova za seminar o hibridnih molekulah med encimi in nanodelci, stvari niso prav preprosto predstavljene, tako da so študenti 3. letnika kemije imeli s temo precej problemov. Med drugim sem prebral tole:

V sorodni študiji so bile biokatalitske funkcije dveh encimov, tirozina in trombina preiskovane z CdSe/ZnS kvantnimi pikami. Tirozin-metil ester terminalni peptid, ki je imel specifično zaporedje za cepitev s trombinom je bil povezan na kvantne pike. Oksidacija tirozinskega preostanka z tironazo je generiralo derivat o-kinona : 1-DOPA , kar je znizalo luminiscenco kvatnih pik. Sledeča s trombinom stimulirana cepitev peptida in odstranitev kinonskih enot ( ki zniza luminiscenco ) je regenerirala fluorescenčne enote kvantnih pik.

Težka tema, težka slovenščina, težave s pravopisom in slovnico... Najprej pasivi, vejice, strešice in presledki, potem bo treba popraviti imena encimov (upam, da kdor to bere, ve, da tirozin ni encim, pač pa aminokislina) in način zapisovanja organskih spojin (glede tega imam vedno slab občutek, da kemijska terminologija in pravopis večkrat hodita po dveh tirih), potem pa se bo mogoče že dalo razumeti, za kaj gre.

Torej, pred vejico, dvopičjem, podpičjem, piko,... ni presledkov. Za odprtim in pred zaprtim oklepajem ni presledka. Presledki so pred odprtim in za zaprtim oklepajem (če tam ni drugega ločila, ki prepoveduje presledek) in za piko, vejico, podpičjem, piko,... Aminokisline po tem, ko se povežejo s peptidno vezjo, imenujemo (aminokislinski) ostanki, ne preostanki. Ponoviti bo treba tudi rabo predlogov s in z.

V sorodni raziskavi so s kvantnimi pikami CdSe/ZnS preučevali biokatalitične funkcije dveh encimov, tirozinaze in trombina. Na kvantne točke (QD) so vezali peptide, ki so imeli na koncu tirozin-metilester, vključevali pa so tudi zaporedje, ki ga cepi trombin. Tirozinaza je oksidirala tirozinski ostanek, pri čemer je nastal o-kinonski derivat L-DOPA, ta pa je utišal luminiscenco QD. Po cepitvi peptida s trombinom in odstranitvi enot kinonskega dušilca, so se ponovno vzpostavile fluorescenčne lastnosti kvantnih pik.

Je zdaj kaj bolj razumljivo? Priznam, še vedno je treba imeti nekaj (bio)kemijskega predznanja, a za ustni del seminarja ne bi smelo biti preveč zahtevno pripraviti razlago, ki ji bodo kolegi lahko sledili.